Portugese Wijn

Portugese wijn kopen

Er wordt heel weinig wijn gemaakt in Portugal, dus u zult waarschijnlijk een goede wijnwinkel moeten vinden met deskundig personeel dat u de beste wijn kan aanbevelen. Gelukkig is asportugalis een van de grootste wijnproducenten van Europa (we spreken, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland zijn ook topproducenten).

Er zijn in principe twee soorten Portugese wijn, tafelwijn en tafelazijn, hoewel tafelwijn alleen wordt gemaakt in de steden waar ook de kazen worden geproduceerd (vrienden uit de kindertijd schijnen samen te komen om dorpen te bezoeken die uitstekende kazen produceren). Op het ogenblik zijn de omstandigheden voor de productie van wijn in Portugal zeer goed, met een groot aantal wijngaarden die groeien. Portugese wijn is een uitgesproken Europese wijn die schittert in de keukens van Europa.

De meest voorkomende druiven die in Portugese wijn worden gebruikt zijn: Palmelos, Cabernes, Muscat en Viognier. Deze druiven worden voornamelijk geproduceerd in de Minho, Portugal, Faeröer, eilanden en Denemarken.

De traditionele Portugese dranken: Alleen in Portugal gaat bier perfect samen met wijn en dat bewijst eens te meer de invloed van de Portugezen op de wereld van de wijn. Op dit moment is bier zelfs de nationale Portugese drank. Wijn wordt echter traditioneel na de lunch of het diner gedronken.

Traditionele Portugese lunch- of dinergerechten:

Driekoppige soep is waarschijnlijk het populairste Portugese gerecht. Het is een soep die drie keer per dag wordt gemaakt: ontbijt, lunch en avondeten. Ze bevat drie hoofdingrediënten: bonen, vlees en brood. Traditioneel wordt deze soep gegeten met een broodkorst en rundvlees. Ook hardgekookte eieren en ham worden door de soep gemengd. Portugezen eten nooit vis in de soep. Gewoonlijk wordt de soep met of op de bijgerechten gegeten, afhankelijk van het aantal personen.

Açorda, een soep van rauwe vis en frieten, is ook traditioneel. Het hoofdbestanddeel van deze heerlijke soep is kabeljauw, vers gebakken aardappelen en uien. Dit wordt bewaard in een custard van eieren, melk, boter en kaas. Zodra de Açorda is opgediend, wordt hij gegeten met broodvruchten en kokosnoten.

Het traditionele Portugese diner is vrij formeel. Het wordt vaak bereid met behulp van wijn en andere sterke drank. Boven tafels worden betaald door het hoofd van het huis, en kleinere tafels worden betaald door de gasten. Bij het dineren betaalt de gastvrouw aan de boven tafel en de gasten aan de kleinere tafel.

Anders dan in de Verenigde Staten, waar het diner gewoonlijk een meer informele aangelegenheid is, is het ook in Portugal traditie om het diner aan een ronde tafel te serveren. Het diner wordt meestal gegeven met verschillende gerechten, en elk gerecht komt overeen met een bepaalde stijl van eten. Om de sfeer erin te houden is het vaak nodig om rode wijn en verschillende bieren klaar te zetten. Bier wordt geserveerd omdat Portugese wijn “granteda” wordt genoemd, wat “gemaakt van druiven” betekent. De traditionele dranken zijn: caffeada (alcoholische drank), adeschis (niet-alcoholisch), esfate (een melkachtige thee), forte (een gebakje), en vele waters. Water wordt meestal aan het eind van de maaltijd gedronken, hoewel het in sommige plattelandsgebieden ook als dessert kan worden geserveerd.

Portwijn wordt meestal gedronken bij het avondeten. Californische wijn wordt daarentegen meestal bij de lunch gedronken. Wat het glaswerk betreft, is er een ruime keuze aan Portugese wijnglazen beschikbaar. De Portugezen geven er echter de voorkeur aan om in hun wijnglazen te baden. Dit maakt elk glas onmisbaar in hun dagelijks leven. Hoewel een wijnglas zwaar is, kan het in een herderstas worden meegenomen bij het proeven van wijn en bij het kiezen van een wijn om bij het diner te drinken.

Wat komt er in je op als je aan Portugees eten denkt?

Dat is een moeilijke vraag, want als je eet, moet je nooit aan nationaliteit denken. In plaats daarvan moet je denken aan mensen, plaatsen en gerechten. Vergeet niet dat de essentie van Portugees eten smaken zijn, en dat is waarom je altijd een glimlach op je gezicht moet toveren. Dus, ga je gang en eet smakelijk.

Lees meer:
Portugese wijnen
Portugese wijn kopen
Wijnproeverij Utrecht

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.